Choď na obsah Choď na menu
 


Slovenské tradície a folklor :)

 

Slovenské tradície a folklór 

 

Slovensko má bohaté kultúrne tradície, folklór je veľmi výrazný a zaujímavý. Slovenský národ svoj folklór dôsledne udržiava, piesne, hudba a tanec sa prenášajú z generácie na generáciu. Na Slovensku pôsobia mnohé folklórne súbory.
- najznámejšie folklórne súbory na Slovensku sú:
SĽUK v Bratislave, Šarišan v Prešove a Lúčnica v Bratislave
- najvýznamnejšími oblasťami slovenského folklóru sú:
severné regióny Slovenska, Orava, Liptov a východ Slovenska v okolí Zemplína
V minulosti mala každá oblasť na Slovensku svoj typický kroj, nárečie aj ľudové zvyky.

Mnohé slovenské ľudové piesne sú veľmi rytmické a veselé, zabavia pri tanci, niektoré sú naopak smutné a hovoria o láske medzi ľuďmi, sklamaniach, o láske k rodnému kraju, o kráse alebo zábave. Ľudové piesne sa spievajú nielen na folklórnych slávnostiach, ale učia sa ich aj deti v školách, aby poznali svoje kultúrne dedičstvo. Tradičný tanec možno vidieť na festivaloch a folklórnych slávnostiach, ktoré sa každoročne konajú po celom Slovensku.

Ľudové piesne:

Slovensko má mnoho známych a obľúbených ľudových piesní. Niektoré z nich:
Anička dušička, kde si bola; Bodaj by vás, vy mládenci; Čerešničky, čerešničky; Červené jabĺčko; Čierne oči choďte spať; Čo sa mi môže stať; Ej, padá, padá rosička; Horela lipka; Chodila dievčina; Jedna ruža, dve ruže; Krásna, krásna; Na Kráľovej holi; Na Orave dobre; Neďaleko od Trenčína; Nepi Jano, nepi vodu; Pondelok doma nebudem; Prešporská kasáreň; Prší, prší; Slovenská rodná dedina; Tam pod Tatrami; To tá Heľpa; V záhradôčke pod okienkom; Z Východnej dievčatá; Žalo dievča; a mnohé ďalšie.

Folklórne slávnosti:

Na folklórnych slávnostiach vystupujú účinkujúci v krojoch, spievajú piesne, tancujú, hrajú na hudobných nástrojoch. Folklórne slávnosti pod Poľanou sú známe aj v zahraničí, je to medzinárodný festival ľudovej hudby, tanca a spevu spojený s prehliadkou folklórnych súborov a určený aj pre zahraničných Slovákov. Uskutočňuje sa v amfiteátri v Detve. Folklórny festival je spojený s jarmokom, kde sa predávajú tradičné výrobky slovenských remeselníkov.

V Múzeu oravskej dediny, v Zuberci, sa uskutočňujú Podroháčske folklórne slávnosti, tiež spojené s jarmokom ľudových remesiel.