Choď na obsah Choď na menu
 


Ekonomika a zdravotnícstvo

Ekonomika a zdravotníctvo 

V súčasnosti prebieha trend posilňovania slovenskej koruny voči euru i voči českej korune. 1. januára 2009 sa oficiálnou menou stalo euro.

Priemysel:

Slovenskú ekonomiku ťahá hlavne automobilový priemysel, sú tu závody spoločnosti Volkswagen v Bratislave, PSA Peugeot-Citroën v Trnave a Kia v Žiline. Druhý najdôležitejší priemysel je elektrotechnický priemysel. Pri Nitre má továreň spoločnosť Sony, pri Galante spoločnosť Samsung. Slovenský priemysel má priaznivé vyhliadky na rozvoj a mal by rásť aj v nasledujúcich rokoch. Na Slovensku sa v roku 2007 vyrobilo 571 071 automobilov, čo je najviac automobilov na svete v prepočte na jedného obyvateľa, konkrétne 105,7 áut na tisíc obyvateľov.

Poľnohospodárstvo:

Slovensko má rozvinuté poľnohospodárstvo. Pestuje sa hlavné obilie, v okolí Bratislavy a v regióne Tokaj víno. Vo vyšších polohách je rozvinutý chov domácich zvierat, hlavne ovcí a dobytka. V južných oblastiach sa pestuje hlavne paprika, na severe zemiaky.

Zdravotníctvo na Slovensku

Na Slovensku je zdravotníctvo na veľmi dobrej úrovni. Každá obec má zdravotné stredisko, v každom meste je nemocnica, poliklinika a niekoľko zdravotných stredísk. Vysoko špecializované nemocnice sú napríklad v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici alebo v Košiciach. V každej nemocnici je pohotovostná služba, ktorá je k dispozícii denne, počas pracovných dní od popoludňajších hodín. Rýchla zdravotná pomoc poskytuje služby 24 hodín denne a privoláva sa na telefónnom čísle 155 a 112.